måndag 12 september 2016

A1 - Verktyg

Ett lätt sätt att utnyttja din mobils gps-signal för att dokumentera dina rörelser är att installera ett av två program (det finns givetvis en massa andra, dessa är enkla. Och funkar. Och är gratis): Runkeeper alternativt MyTracks.

Runkeeper:
1. Skapa ett konto: www.runkeeper.com
2. Testa att allt fungerar. Starta en aktivitet. Var utomhus, helst utan höga hus i närheten. Vänta tills signalen går från POOR till FAIR till GOOD. Och vänta lite till, GPS signalerna kan ta en stund att hitta, ibland upp till några minuter. Starta,(GO RUNNING) gå lite, kolla att allt registreras.
3. När ni är ute kan ni, om ni vill, spara era spår med någon timmes intervall, så att inget går förlorat.
4. Senare, framför en dator logga in på Runkeeper för att komma åt ditt digitala spår. Gå in på ACTIVITIES genom att välja ME. Välj det spår du vill arbeta med. Scrollar du ned hittar du på höger sida EXPORT. Välj GPX eller GOOGLE EARTH. Båda fungerar i Google Earth men i QGIS - av någon konstig anledning - fungerar GPX mindre bra. Använd därför KML.
5. Redigera eventuellt spåret i t.ex. GPX Editor där eventuella fel tas bort (långa hopp i GPS-spåret till exempel.)

MyTracks:
1. Förutsätter ett Googlekonto
2. Samma sak som ovan, bra GPS-signaler ett måste.
3. Spåret sparas som en karta i Google Maps där man kan ladda den som en KML-fil.

Skillnaden:
Runkeeper har en liten algoritm som filtrerar spåren så att de blir lite mindre hackiga, lite rundare. MyTracks verkar inte göra så mycket åt spårdatan, så de blir lite spretigare.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar