tisdag 4 september 2012

Uppgift 2

Uppgift:
ni ska – subjektivt – beskriva er plats tidigare plats, det 2 x 2 km stora området med hjälp av fotografier
.
Verktyg:
– Hårdvara: kamera
– Layoutprogram (typ Illustrator alt. Indesign)
– Vektorredigeringsprogram (typ Illustrator, Inkscape)
– Eventuellt Geotaggningsprogam (typ Geosetter, Geotag)

Beskrivning:
Arrangera era bilder på en kvadratisk yta (formatet är 280 x 280 mm). Ni kan arrangera dem geografiskt (där de är tagna), eller efter storlek (mest betydelsefull först). Eller på något annat sätt. Det är inte viktigt att exakt redovisa plats.

Format: 280 x 280 mm
Kommentar om formatet: Tanken är att ni ska skriva ut en utfallande sida (bild/ritning går ut till kanten). Därför får det bli det konstiga formatet 280 x 280, så ni får plats på en vanlig A3:a.

Inlämning: pin-up på fredag klockan 14 i alkoven, den lilla passagen som en gång i tiden ledde ned till Nedre Ateljén.

Teknik – Geotagging:
Om ni vill kan ni testa att skriva in GPS-koordinater i era bilder. Har ni kanske tagit mobilbilder, så är det redan fixat åt er. Annars, använd er av era spår (GPX/KML) samt ett program typ GeoSetter eller GeoTag. Principen är enkel: ladda in bilder och spår i programmet. Justera för eventuella tidsfel i kameran (felinställd, vintertid typ). Och synka. Tips: behöver du konvertera en GPX till KML eller tvärtom, använd den gratis on-linetjänsten GPS Visualizer för det.
I QGIS (som fortfarande är svårt att ladda ned) finns det en plug-in: Photo2Shape, som omvandlar bildkoordinater till en GIS-fil, som punkter.

Tips från Petter: GPS-PhotoLinker


3 kommentarer :

  1. Hej, Claes. Jag lyckas inte geotagga foton med GeoTag, det går att ladda in bilder och en gpx-fil, och jag ser till att offseten är som den ska, men när jag väljer Find Locations står det ”No locations found" längst ner i fönstret.

    Om jag väljer Show on map säger den att alla bilder är tagna i centrala London (antar att detta är någon sorts default). Jag använder en Mac med 10.7.4.

    SvaraRadera
  2. Om någon annan har problem med detta så har jag lyckats lösa det för mig i alla fall genom att använda programmet GPSPhotoLinker i stället. Man får pilla en del med att få rätt tid på tracket och bilderna, eftersom den inte verkar fatta riktigt vilken tidzon det är (olika på olika tracks av någon anledning).

    SvaraRadera