torsdag 4 oktober 2012

Om 3D, kartor och Lantmäteriet

Jag fick några frågor från en av er (Haider), som jag tror fler kan vara intresserade av.

Först, en väldigt bra nyhet. Lantmäteriet erbjuder oss gratis information på KTH. Sedan någon vecka går det att logga in, välja kartmaterial och ladda ned GIS-data från hela Sverige. Gratis. HÄR. Där finns följande kartor:
Vektor:
Översiktskartan
Vägkartan
Terrängkartan
Fastighetskartan
Vegetationsdata
Ortnamn
Laserdata

Raster:
Översiktskartan
Vägkartan
Terrängkartan
Marktäckedata
Höjddata 2m
Höjddata 50m
Ortofoto 1m

Mer om de olika karttyperna hittar ni hos Lantmäteriet.

Kvarteret Domherren, punktmoln från Lantmäteriet. LAS-format i Rhino.


Och några frågor och svar:
Hur kan man jobba med QGIS och 3D?
Tyvärr - QGIS är inget vidare på hantera 3D. Bästa förslaget är att arbeta med Rhino och en plugin, RhinoTerrain. Just nu finns den inte i datorsalen, vad jag vet. Om intresse finns, kanske den bör köpas in. Med den kan du importera Shape-filer, LAS-filer och diverse andra format. Det var den vi använde i januari för förbereda det schweiziska bergsmassivet som från början bara var x,y,z-koordinater i en enorm textfil. Ett alternativ till RhinoTerrain kan vara Lands, ej färdigutvecklat.

På Lantmäteriet har jag hittat höjddata, LAS-filer. LAS filen verkar vara ett punktmolnformat. Med vad öppnar man filen? Och kan man exportera ut den till Rhino för vidarebearbetning?
Igen får du hoppa över QGIS och det är Rhinoterrain som gäller för LAS-formatet. Vad som är extremt bra är att vi har LAS-data för hela (ja, nästan) Sverige nu. Vilket betyder att någon har farit omkring i ett flygplan och scannat in landskap och hus med en 3dscanner. Mer om LiDAR: WIKI. Där har du ett punktmoln på en hyfsat detaljerad nivå, inklusive byggnader.

Kan man exportera ut datan till DWG/DXF så man arbetar vidare i en 3d applikation?
Absolut. Man kan alltid exportera ut data till DXF. Men bara ett lager i taget. Och - informationen exporteras i den projektion som gäller.

Kan du utveckla detta med koordinatsystemet? Jag tror du nämnde det en gång senast under kursen. Är det "SWEREF 99"? Är det något särskilt man ska tänka på ang koordinatsystem?
Det är extremt lätt att blanda ihop projektioner med koordinatsystem. I Sverige har det nyligen införts SWEREF 99 [spatialreference]- Swedish Reference Frame 99 - som är det som på svenska kallas (lite krångligt) för geodetiskt referenssystem. Det engelska ordet är lite enklare, datum. Och det är alltså vilken modell på jorden (geoid) man utgår ifrån. Allteftersom man har fått en exaktare modell av jordklotet som volym har man fått lite annorlunda, mer exakta koordinater än från tidigare geoider. SWEREF 99 ligger väldigt nära det internationella referenssystemet WGS84 som är standard på alla GPS:er och i andra applikationer. Det ingen av oss kanske kommer behöva jobba med är mer exakta referenssystem, men, SWEREF 99 finns även i en mer exakt version, eller versioner. Då är Sverige uppdelad i 12 delar. Mer. här.
Så, själva projektionen är något annat. Det är sättet du projecerar kartinformationen på en sfär. Där har vi använt WGS 84 / UTM zone 33N för Sverige. I de nyare version av QGIS tror jag att det även finns en SWEREF 99.


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar